De dag van Enrico

Enrico liep mee in Veenkade. Lees hier wat hij ons hierover schreef. 

Meeloopdag Zorggroep Meander locatie Veenkade

Ouderenzorg. Wat houdt dat anno 2017 precies in? Hoe ziet een dag eruit in een woonzorgcentrum? Het werken in de ouderenzorg, zit dat in je? Deze vragen heb ik de afgelopen tijd voor mijzelf gesteld. Om antwoord te krijgen op deze vragen biedt een meeloopdag een mooie uitkomst.

Graag wilde ik een dag meelopen bij Zorggroep Meander, locatie Veenkade. Ruim 3 maanden geleden ben ik eerder op deze locatie geweest. Bij binnenkomst gaf het mij een vertrouwd gevoel. Het gevoel om hier een dag mee te lopen werd daarmee nog meer versterkt.

Maar hoe bewerkstellig je een meeloopdag?

Maar hoe bewerkstellig je een meeloopdag? Via internet heb ik de site van Zorggroep Meander geraadpleegd of er überhaupt de mogelijkheid bestaat om een dag mee te lopen. Hiervoor heb ik per e-mail een verzoek ingediend bij Personeelszaken. De reden van mijn meeloopdag heb ik toegelicht en gemotiveerd. Hierop volgend heb ik een prettige kennismaking gehad met Yvonne Cannegieter (recruiter) en mevr. van der Wielen (afdelingshoofd in Veenkade). Zij hebben mij geïnformeerd hoe mijn meeloopdag eruit zou zien. Wij hebben afgesproken dat ik een dagdeel zou meelopen van 07.00 uur - 13.00 uur.

De meeloopdag

Mevr. A. Hidding, medewerker van de afdeling de Rensel zou deze dag mijn begeleider zijn. Na een kennismaking heeft zij mij ook voorgesteld aan haar collega’s. De overdracht van nacht- naar ochtenddienst vindt plaats. Medewerkers verstrekten de nodige informatie van de bewoners zodat een ieder weer goed op de hoogte is en aan hun werkzaamheden kon beginnen.

Welke werkzaamheden hebben er plaatsgevonden tijdens mijn meeloopdag? Het verstrekken van medicamenten, schone wasgoed afleveren bij bewoners, bedden opmaken, bewoners begeleiden naar de ‘huiskamer’, koffie thee en ontbijt serveren, medebewoners helpen al naar gelang zorgbehoefte, activiteitenbegeleiders meegeholpen met kado’s inpakken in het kader van Sinterklaas, middageten serveren in huiskamer, na middag eten gezamenlijk de huiskamer opruimen.Dit zijn globaal de werkzaamheden die hebben plaatsgevonden tijdens mijn meeloopdag.

De bewoners van Zorggroep Meander staan echt centraal. Luisteren, geduld en inlevingsvermogen zijn toch allemaal persoonlijke eigenschappen die ik bij alle medewerkers heb gezien.

Mijn indruk

Mijn indruk en beeld van het werken in de zorg is nu bevestigd. Medewerkers die begrip voor elkaar hebben en elkaar helpen daar waar nodig is. De bewoners van Zorggroep Meander staan echt centraal. Luisteren, geduld en inlevingsvermogen zijn toch allemaal persoonlijke eigenschappen die ik bij alle medewerkers heb gezien. Daarnaast is het wij gevoel heel sterk aanwezig bij de medewerkers. Dit blijkt ook dat er gezamenlijk wordt geluncht, wat ik als zeer prettig heb ervaren.

Mijn respect voor medewerkers in de zorg en welzijn is na een meeloopdag alleen maar toegenomen. Als inlevingsvermogen, maatschappelijke betrokkenheid en menswaardigheid hoog in het vaandel staan voor het leven van alledag. Als je een bijdrage wilt leveren  voor het verlenen van kwalitatief zorg aan mensen met het oog op de bewonersbehoefte en je werkt graag samen voor en met mensen, dan is een meeloopdag een uitgelezen kans om dit in de praktijk te ervaren. Werken in de zorg is werk waar je ook veel voldoening en respect voor terugkrijgt.

Mijn dank gaat uit naar Zorggroep Meander die mij deze mogelijkheid heeft gegeven en natuurlijk de medewerkers van de afdeling die mij een vertrouwd en saamhorig gevoel hebben gegeven.

Met vriendelijke groet, 
​Enrico