MRSA-besmettingen geconstateerd bij locatie Heggerank

13 juli 2018

In woonzorg- en revalidatiecentrum de Heggerank in Musselkanaal is de MRSA bacterie gevonden. Het gaat om twee medewerkers en een cliënt die inmiddels naar een andere locatie is verhuisd. Om verdere verspreiding te voorkomen, worden alle cliënten en medewerkers van de Heggerank onderzocht op MRSA. Hierover zijn cliënten, hun familie en medewerkers geïnformeerd.

Getroffen maatregelen

Inmiddels heeft Zorggroep Meander voor de Heggerank diverse maatregelen genomen. De MRSA positieve medewerkers worden behandeld en zijn niet aan het werk. Ook treffen we de nodige hygiënemaatregelen. Om zeker te zijn dat de bacterie zich niet verder verspreidt, wordt de opname van nieuwe cliënten in de Heggerank voor korte tijd uitgesteld. Cliënten die de afgelopen periode hebben gerevalideerd in de Heggerank en inmiddels weer thuis zijn ontvangen volgende week uitgebreide informatie en een zelftestpakket.


Uit onderzoek blijkt dat de bron van de besmetting een cliënt is die in de Heggerank heeft gewoond en is verhuisd naar woonzorgcentrum Parkheem in Stadskanaal. Onderzoek op die locatie wijst uit dat daar geen verdere besmettingen zijn en de situatie onder controle is.

Over MRSA

MRSA is een bacterie die voor meerdere soorten antibiotica ongevoelig is geworden. De meeste dragers van de bacterie merken daar niets van. Als er echter een infectie ontstaat, helpen gebruikelijke antibiotica niet meer. De bacterie kan daarom wel voor problemen zorgen. In Nederland gelden strenge regels om verspreiding van de bacterie te voorkomen.