Succesvolle inspiratieworkshops ‘In gesprek over Vrijheid en Veiligheid’ in Parkheem

11 april 2018

Wat betekent vrijheid en veiligheid voor de cliënt? Hoe heb je een goed gesprek met cliënt en familie? Hoe doen we dit samen, als collega’s en familie? Deze vragen kwamen aan de orde tijdens twee inspiratieworkshops die op 29 maart en 5 april plaats vonden in Parkheem onder deskundige begeleiding van Gabriëlle Verbeek. 

Voor deze workshops waren zowel zorgmedewerkers als familieleden uitgenodigd om door te praten met elkaar over het thema Vrijheid en Veiligheid. Zorggroep Meander heeft namelijk de wens om meer op maat voor alle cliënten in onze woonzorgcentra de vrijheid en veiligheid te bieden die bij de cliënt past, dus mogelijk ook buiten de muren van onze woonzorgcentra.

Tijdens deze middag werd geoefend met instrumenten die je kunt gebruiken om in gesprek te gaan over het thema vrijheid en veiligheid. Tegelijkertijd kwam ook duidelijk naar voren dat we ook al heel veel doen om zoveel mogelijk aan de wensen rondom vrijheid en veiligheid te voldoen van onze bewoners. Natuurlijk zijn er ook nog punten waar we beter in kunnen worden. Zo gaf familie aan dat het prettig is om als iemand bij ons komt wonen zo vroeg mogelijk met elkaar in gesprek te gaan over de wensen rondom Vrijheid en Veiligheid.

 Zorggroep Meander heeft namelijk de wens om meer op maat voor alle cliënten in onze woonzorgcentra de vrijheid en veiligheid te bieden die bij de cliënt past.

Parkheem is als pilotlocatie met dit thema aan de slag gegaan en doet met dit onderwerp ook mee aan de landelijke beweging ‘Radicale Vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’. Een beweging die droomt van verpleeghuiszorg waarin mensen het belangrijkst zijn, en niet regels en protocollen. Het initiatief van deze beweging komt van LOC Zeggenschap in zorg.