Dagopvang Sevenhof

Dagopvang Sevenhof Een dag bij Sevenhof

De deur van Dagopvang Sevenhof in Stadskanaal zwaait open. “Kom gauw binnen,” roept medewerkster Paulien. Ik geef de mensen een hand en stel mezelf voor: “Vandaag mag ik een ochtend met u meelopen en een stukje over de groep schrijven, want ik heb gehoord dat u het zo fijn hebt met elkaar.”

Prompt verschijnt er een aantal blije gezichten. De 75-jarige Hennie knikt: “Dat klopt, want het is altijd gezellig en we doen leuke activiteiten samen. Ik ben dankbaar voor mijn plekje hier.”

Alleen thuis

Aan een grote tafel zitten tien mensen onder wie zes bezoekers, twee medewerkers en twee vrijwilligers. Dat de dagopvang erg belangrijk is, blijkt even later uit het gesprek met de 73-jarige Jantje. Onder het breien van een lapjesdeken vertelt ze over haar tijd bij Sevenhof. “Ik kom hier twee ochtenden in de week zodat mijn man naar de sportschool kan. Als ik alleen thuis ben, ga ik piekeren en kan ik soms wat angstig zijn. Hier heb ik afleiding en zo hoeft mijn man zich geen zorgen te maken.”

Zelfredzaamheid

Coördinerend activiteitenbegeleidster Lizanne vertelt dat de dagopvang extra ondersteuning biedt aan ouderen die thuis wonen. “We stimuleren ze onder andere bij het behouden en verbeteren van vaardigheden. Daarnaast bieden we gezelligheid en geven we structuur aan de dag. Ook dient de groep ervoor om de mantelzorger even te ontlasten. Mensen kunnen één of meerdere dagdelen per week naar Sevenhof komen.”

Haring

De 85-jarige Jan is vandaag de enige man. Op de vraag of hij het aan kan tussen al die vrouwen, reageert hij dat ze wel veel praten. “Maar dat vind ik niet erg, want ik ben meer een luisteraar en vind het gezellig.” Dan wuift hij naar Lizanne. Jan heeft een vraag. “Ik wil graag trakteren op zoute haring,” fluistert hij, “wil jij het halen?” Een paar minuten later vertrekt Lizanne naar de visboer, samen met de 69-jarige Dina. Dina vraagt of ze nog even langs de winkel kunnen, want ze durft niet zo goed alleen. Ze is onzeker en bang om te verdwalen. Maar met een deskundige aan haar arm haalt ze vandaag in alle rust een paar boodschappen.

Gezellige huiskamer

De stap naar de dagopvang blijkt voor sommige cliënten een hoge drempel. “Daarom hebben wij gekozen voor een plek in een wijkgebouw,” legt Lizanne uit. “Onze dagopvang ziet er huiselijk uit en heeft een warme uitstraling. In een prachtige woonkamer bieden wij ondersteuning bij het dagelijkse leven en kunnen mensen deelnemen aan verschillende activiteiten. Tevens hebben we een keuken en is er elke middag een warme maaltijd.”

Activiteiten

Vandaag koken de bezoekers samen met vrijwilliger Catrien. Op het menu staan: aardappels, tuinbonen met spek en karbonade. Maar eerst is er haring en komen de bingokaarten op tafel. Even is het muisstil in Sevenhof, tot Jan ‘bingo’ roept. De vrouwen gunnen het hem van harte, na die lekkere haring.

Een ochtend bij Sevenhof zit vol gezelligheid en het is vooral mooi om te zien dat men om elkaar denkt: een paar minuten voor etenstijd vraagt de 64-jarige Trijntje of de medewerkers om de oogdruppels van haar oudere groepsgenoot denken. Lizanne, trots: “Ik vind het fijn om met deze ouderen te werken, ik heb een geweldige baan.”