"Echt omgaan met mensen leer je pas op de werkvloer"

"Echt omgaan met mensen leer je pas op de werkvloer" Van vakantiewerk naar een baan

Verpleegkundige Lisa van der Velde (22) kreeg na haar vakantiewerk bij Zorgroep Meander een jaarcontract in de thuiszorg. “Het echt omgaan met mensen leer je pas op de werkvloer.”

In haar laatste jaar mbo-verpleegkundige doet Lisa vakantiewerk bij Zorggroep Meander. “Ze zochten een verpleegkundige voor de thuiszorg. Tijdens mijn opleiding had ik verschillende keren stage gelopen in verpleeg- en ziekenhuizen, maar ik had nog nooit iemand in zijn of haar thuissituatie verzorgd. Ik vind dat iets heel intiems en dacht dat het niet bij me paste. Maar het is goed om me breed te oriënteren en zo kon ik een beetje bijverdienen.”

'Het raakt me telkens weer'

In de eerste weken loopt Lisa mee met een ervaren zorgkundige. “De cliënten moesten aan mij wennen, maar ik kreeg al vrij snel een band met ze. Misschien wel juist omdat ik ze leerde kennen op kwetsbare momenten. Ze worstelen met lichamelijke of psychische klachten en hebben jouw hulp nodig. Daar moet je zorgvuldig en respectvol mee omgaan. Ik had niet verwacht dat ik dit werk zo leuk zou vinden. Het is afwisselend en de mensen zijn zo blij als je er bent. Als een soort opa of oma kijken ze uit naar je komst. Dat raakt me telkens weer.”

Anders dan op school

Op school leert Lisa handelen volgens protocollen en richtlijnen, maar tijdens haar vakantiewerk merkt ze dat die regels niet altijd haalbaar zijn. “In de thuiszorg kan het voorkomen dat je bij iemand komt en wordt verrast door wat je aantreft. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je plotseling een wond moet verzorgen, maar niet de benodigde materialen voor handen hebt? Ik ben afhankelijk van wat de cliënt in huis heeft. Als de zorgverzekeraar iets niet vergoedt en de oudere rond moet komen van een bescheiden AOW, dan moet je creatief zijn. Dat leerde ik pas tijdens mijn vakantiewerk.” Na een korte stilte: “Laatst brak een cliënt haar heup en belandde in het ziekenhuis. Toen ik het hoorde, dacht ik: wat sneu, ze had het al zo zwaar. Ik wil dan weten hoe het met de cliënt gaat en haar bezoeken. Op school leerde ik dan dat iemand uit beeld is en daarmee uit de zorg. Met andere woorden: er is ruimte voor een nieuwe cliënt. Het echt omgaan met mensen leer je pas op de werkvloer."

"Ik had nooit verwacht dat de thuiszorg me zo goed zou bevallen en ik een baan aan mijn vakantiewerk zou overhouden!"

Echte baan

Lisa is op haar plek bij Meander en kan na haar vakantiewerk een jaarcontract krijgen. “Ik vind het verbazingwekkend. Ik had nooit verwacht dat de thuiszorg me zo goed zou bevallen en ik een baan aan mijn vakantiewerk zou overhouden. Ik vind mijn cliënten leuk en bovendien mag ik graag autorijden. Ik rijd nu nog in de auto van mijn ouders, maar met het geld dat ik verdien hoop ik er binnenkort zelf één te kopen.”

Op de vraag wat de meeste indruk op Lisa heeft gemaakt tijdens haar vakantiewerk, antwoordt ze: “Er was een cliënt van wie de stoma dagelijks gespoeld moest worden. In het verleden is dat weleens misgegaan waardoor ze in het ziekenhuis belandde.  Daarom vindt ze het moeilijk om nieuwe mensen te vertrouwen, maar ze vertrouwde mij en het ging goed. Dan ben ik zo trots als een pauw!”