Woonzorgcentrum Parkheem

Woonzorgcentrum Parkheem Hoe de verplaatsing van thuis naar een woonzorglocatie bijdroeg aan mevrouw Pannemans plezier in het leven.

Twee jaar lang was mevrouw Panneman (81) volledig bedlegerig en het leek erop dat daar geen verandering meer in zou komen. Maar tot haar verrassing liep het anders. Op advies van de thuiszorg verhuisde ze naar woonzorgcentrum Parkheem Stadskanaal, waar ze na goed overleg een speciale ligrolstoel kreeg waarmee ze weer mobiel is.

“Altijd in bed moeten liggen is niet fijn. Maar ik schikte me er in. In het leven is het geven en nemen, zeg ik altijd. Ik heb zware fysieke klachten, waaronder ernstig hartfalen. Meestal keek ik een beetje televisie op bed, ik las een boekje of puzzelde wat. Af en toe kreeg ik bezoek. Naar buiten gaan kon niet. Dat ik zo beperkt was, frustreerde me soms wel. Vroeger was ik heel actief. Ik heb jaren een zangkoor in het buurthuis geleid, deed aan sjoelen en bingo. Nu was mijn wereldje
wel erg klein geworden.”

Het was jaren geleden dat ik de wind in m’n gezicht had gevoeld

Weer uit bed

“Mijn huis was niet geschikt voor het plaatsen van een tillift en de thuiszorg kon me op een gegeven moment niet meer de benodigde zorg geven. In juli ben ik opgenomen in Parkheem. Een EVV-er (Eerst Verantwoordelijk Verzorgende) besprak met mij hoe ik het zou vinden als ik met een hulpmiddel af en toe uit bed zou kunnen komen. Best spannend, vond ik. Ik was het natuurlijk gewend om mijn dag door te brengen in bed, maar aan de andere kant wilde ik er toch graag eens uit. Na overleg met de therapeuten werd me een speciale kantelbare rolstoel aangemeten. Ik heb gehuild van blijdschap toen ik voor het eerst buiten werd rondgereden; het was jaren geleden dat ik de wind in m’n gezicht had gevoeld."

Gezellig kletsen

"Laatst heb ik met de bakclub appeltaart gebakken en ik schuif in het restaurant regelmatig aan bij andere dames. Gezellig kletsen, even gekheid maken met elkaar. En ik ga weer naar de bingo! Binnenkort treedt er hier een shantykoor op. Het is zo fijn dat ik daar naar kan gaan luisteren! Door deze stoel heb ik weer plezier in het leven.”